Har du kommit så långt som till arbetsintervjun så har du verkligen kommit en lång väg. Oftast så blir inte fler än fem till tio personer kallade till intervju. Det betyder att du har gjort ett bra jobb med din ansökan. Det är bara att gratulera, men nu gäller det att leva upp till det på plats också. Nervöst såklart, men du har lika stor chans som de övriga som har blivit kallade, glöm inte det. Här kommer några bra råd och tips inför din arbetsintervju:
- Förbered dig noga och läs på om arbetsplatsen som du sökt till. Det ger ett gott intryck och visar på att du vet vad det är för en tjänst du sökt till och vad den kräver av dig.
- Det är väldigt viktigt att du också är väl påläst på ditt eget CV och kan svara på frågor om den. CV:t ligger oftast till grund för intervjun. Du kan exempelvis få frågor som ”det står här att du är van att jobba under stressade situationer, att du är stresstålig, på vilket sätt har du märkt det?”. Då ska du kunna ge ett bra svar på den frågan. Allt som står på ditt CV ska du ha ett bra svar på, så det ska du kunna utan och innan.
- Tänk på vad du har för kläder på dig. Undvik kläder som tar för mycket uppmärksamhet från dig som person. Det kanske inte är det bästa valet att ha en neonmönstrad klänning just den här dagen. Klädseln ska också vara anpassad efter vilken tjänst du söker. Är det på en bank så ska det vara mer dressat än vad det behöver vara på exempelvis Burger King. Undvik också att sminka dig för mycket eller att ha en extrem frisyr.
- Var dig själv! Var dig själv på intervjun och gå inte in i någon onödig och överdriven in säljning av dig själv för detta kommer snarare att ge ett intryck av att du tror mer om dig själv än vad du kan. Du ska ju såklart framhäva dina styrkor men med måtta.
- Ingen är bra på allt därför så får man oftast frågan ”nämn en dålig egenskap hos dig själv”. Den här frågan är det bra att tänka ut ett bra svar på innan. Ett väldigt dåligt svar är ”jag har inga”, för det har alla. Arrogans är inget man ska förmedla på en arbetsintervju, eller någonsin för den delen. Men det kan vara bra att inte välja en allt för dålig egenskap som ”kommer aldrig någonsin i tid”, för de vill nog de flesta att du ska göra. Istället så kan du välja en egenskap som både kan vara bra och dålig, exempel på dessa är; envis, vill för mycket ibland och dålig förlorare. För detta kan också vara styrkor. Envis kan betyda att du aldrig ger upp, vill för mycket kan betyda att du kämpar på och dålig förlorare kan göra att du alltid gör det lilla extra.